Cart 0
UitgeverijKompas_Maarten-Vos_De-kracht-van-je-lach

De kracht van je lach

In De kracht van je lach vertelt lachcoach Maarten Vos hoe het lachen hem heeft geholpen bij het verlies van zijn moeder op jonge leeftijd, de problemen met zijn tweede moeder, zijn zwaar kerkelijke opvoeding, zijn worsteling met het homo-zijn en bij de dood van zijn vriend Paul. ‘Niet dat ik lach om tegenslagen, maar het lachen – en soms het huilen – helpt me dealen met de moeilijkheden in het leven.’

LET OP: DE KRACHT VAN JE LACH VERSCHIJNT OP 2 APRIL!

Maarten Vos

De kracht van je lach LET OP: VERSCHIJNT OP 2 APRIL!

De kracht van je lach leert dat lachen leidt tot een beter mentaal en fysiek welzijn. Het lachen kun je inzetten bij problemen en stress, bij zorgen en dilemma’s. Lachen is gezond, lachen is onmisbaar. Veel te snel nog wordt gegrepen naar pillen en andere middelen om problemen weg te halen of te verzachten. Dat kan anders. Lachen kan worden toegepast in de medische en psychiatrische wereld, als aanvullende therapeutische activiteit. A laugh a day keeps the doctor away!

Lachen activeert het lichaam en doet zorgen vergeten. Lachen geeft positieve energie. Dat gun ik meer mensen en daarom: zullen we even lachen? Trek je mondhoeken omhoog, doe je mond een beetje open en zeg ‘haha’. Herhaal dit en laat een lach uit je buik opborrelen…

Maarten Vos

Maarten-Vos-lachcoach-amsterdam

Maarten Vos werkt jarenlang als preventiewerker, pedagoog en trainer in de geestelijke gezondheidszorg als hij de positieve werking van het lachen ontdekt. Hij volgt cursussen in de lachyoga en lachcoaching bij onder meer dr. Madan Kataria en lachtherapeute Annette Goodheart. Inmiddels geeft Maarten al sinds 2005 lachsessies, heeft hij een eigen lachclub en is hij een van de bekendste lachcoaches van Nederland. Al duizenden mensen lachten met hem mee.

Boekfragment

Zet de lachknop aan

Als we lachen laten we ons te vaak tegenhouden door anderen en dat is zonde. Want zoals je weet is lachen gezond voor je lichaam en geest. We denken ook vaak dat we een reden nodig hebben om te lachen, dat we het alleen mogen doen als we gelukkig zijn. Vergeet die gedachte. Vaker lachen is een kwestie van die knop omzetten.

Dat klinkt dan misschien weer makkelijker dan het is. Je kunt namelijk op verschillende manier lachen.

Een lach kan vanuit je keel komen, dat gebeurt bijvoorbeeld als je iemand uitlacht. Of als je boos bent. Je forceert dan je stembanden. Op dat moment lach je vanuit je hoofd en niet vanuit je hart. Het is geen fijne lach, hij komt voort uit afgunst en boosheid. Ook is de lach niet aanstekelijk, je gaat hooguit meedoen uit angst om ook gepest of uitgelachen te worden.

Of een lach komt uit je buik. Dat is dan zo’n échte lach, zo’n blije en aanstekelijke lach. De lach die je wilt hebben!

En ja: soms mislukt de lach. Dan lukt dat hele lachen niet. Je hoofd met al je gedachten zit dan in de weg. De gedachte die je blokkeert kan je opsporen, maar dat is niet altijd eenvoudig: gedachten gaan ook zo snel. Bovendien gaan ze door en door. Dus al heb je hem opgespoord omdat hij zich zo irritant herhaalt, dan lukt het niet om hem zomaar met een andere gedachte of plan te onderbreken. Wat doe je dan?

Dan zet je tóch die lachknop om. Je komt in beweging. Je bouwt energie op. En zo verdwijnen die vervelende gedachten naar de achtergrond.