Het verhaal van Maaike Hoogewoning: ‘Betekenis- en respectvol’ 29 juni 2023 – Posted in: Blog

‘Een mooie, betekenisvolle en respectvolle veteranenavond gehad met een goede opkomst.  Maaike bracht op een mooie, rustige wijze een indrukwekkend verhaal ten gehore, dat de nodige emoties bij de aanwezigen opriep. Mooi dat daarna gelegenheid was om onderling met elkaar en met Maaike na te praten.’

Oorlog in de operatiekamer is het eerlijke en directe verslag van een zorgverlener in oorlogsgebied. Uniek en tegelijkertijd op veel fronten herkenbaar. Want lopen de werkdruk en spanningen in het ziekenhuis op en is code zwart een optie, dan dreigt er oorlog in de operatiekamer – ook in vredestijd.

De schrijver van het boek, Eerste Luitenant Maaike Hoogewoning, is sinds 2007 militair operatieassistent. Vier keer ging ze op uitzending: in 2009 naar Kosovo, in 2010 en 2011 naar Afghanistan en in 2018 naar het Middellandse Zeegebied. Ze deed verslag van haar ervaringen in een militair ziekenhuis in de zuidelijk stad Kandahar. Buiten woedde de strijd, maar ook binnen in het ziekenhuis werd vrijwel dagelijks gestreden op leven en dood. En nergens was de prijs van de oorlog zo zichtbaar als in de operatiekamer.

Over deze ervaringen vertelt ze nu en raakt ze vele harten, zo ook in de gemeenten Dronten en Schiedam.

 

Foto: Jan van der Ploeg
Maaike Hoogewoning en Jules Bijl, waarnemend burgemeester Schiedam