DAS VIDEO: Wat moeten we met de zzp’er? 27 maart 2018 – Posted in: Interview – Tags: , , ,

Das Kapital heeft een mooie rapportage gemaakt van de boekuitreiking door Joop der Weduwen en Da’s Tof. Der Weduwen schreef ‘Vogelvrij verklaard’ over het arbeidsrecht van de zzp’er. Hij gaf het eerste exemplaar aan D66-Kamerlid Steven van Weyenberg, want die is woordvoerder zzp-zaken. En dit is wat Das Kapital er over schreef:

De Wet DBA moest een duidelijk onderscheid brengen tussen echte zelfstandigen en schijnzelfstandigen. Dat de wet een grote faal bleek las u meer dan eens op ons blog. Jurist Joop der Weduwen tikte er zelfs een heel boek  over en overhandigde het eerste exemplaar aan D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. Mochten we gewoon met de camera bij zijn, want transparantie en alles. De D66’er bezweert dat Rutte III een oplossing voor de zzp-problematiek gaat vinden, onder meer door het instellen van een minimumtarief voor zzp’ers. Hard nodig volgens Van Weyenberg want een bedrijf als Deliveroo misbruikt huidige regelgeving om maaltijdbezorgers het ondernemerschap in te dwingen. De PvdA maakte vandaag bekend dat er €7.000 is gecrowdfund voor een maaltijdbezorger die ‘de boeven‘ van Deliveroo voor de rechter wil slepen om de ZZP-dwang. Deliveroo, dat geen zin had om voor de camera te reageren, liet via haar pr-bureau weten dat hun riders tevreden zijn met hun status en dat de huidige wetgeving niet past bij de nieuwe economie.

Rutte III is sinds die mooie dag van de boeklancering nog niet zo heel veel verder gekomen met de plannetjes. Onder aanvoering van minister Koolmees is er met experts rond de tafel gezeten, maar dat leverde vooral zitvlees. Politiek (en Belastingdienst) hebben heel andere motieven dan de markt en de samenleving. Ze hebben ook een volkomen ander referentiekader. Met andere woorden: het wordt voorlopig weer niet veel meer dan pappen en nathouden van het zitvlees, de opdrachtgevers en zzp’ers.

Als je daar meer over wilt weten, neem dan contact op met Joop der Weduwen. Of bestel Vogelvrij verklaard. Kan ook als e-book.